Når man siger japansk mad, tænker mange automatisk på sushi. Men japansk mad er meget mere end det og faktisk er kun en lille del af det japanske køkken sushi.

Herunder opremser vi en del af forskellige retter og ord som man bør kende, hvis man vil have den bedst mulige kulinariske oplevelse i Japan.

Mad i Japan

Izakaya: Lille og normalt billig restaurant, hvor japanerne ofte får en øl og lidt mad efter arbejde. En længere forklaring kan findes i linket.

Yakitori: Grillede spyd med kylling. Stort set alle dele af kyllingen bruges, så man kan få dem med fx lever, skind eller tarme, men også med kyllingebryst.

Kushiyaki: Generelt udtryk for grillede spyd, hvor man også kan få dem med andet end kylling.

Oshinko: Syltede grøntsager. Man får det til mange retter eller til øl når man er på en Izakaya.

Yakiniku: Grillet kød hvor man selv griller kødet ved bordet. Dette er japanske udgave af korean barbecue. Man kan også se det beskrevet som korean barbecue ved nogle restauranter.

Tempura: Friturestegt fisk, skaldyr og grøntsager. De  dyppes først i en dej lavet af mel og vand og nogle gange æg og salt.

Ramen: Nudelsuppe hvor suppen er lavet på fisk eller kød og udover nudlerne kommes svinekød, tang, æg, grøntsager m.m. i. Der findes mange variationer, men kødet der bruges er normalt svinekød. Nudlerne er lavet af hvede.

Soba: Boghvedenudler.

Yakisoba: Stegte nudler (der bruges normalt ikke boghvedenudler) med kød (normalt svin) grøntsager og sovs

Udon: Tykke hvedenudler. Bruges ofte i suppe

Crepes: Tynde pandekager med fyld. Her har japanerne taget det franske udtryk til sig. De er generelt glade for franske kager og desserter og der findes mange franskinspirerede cafeer. Prøv gerne en crepe i Takeshita Street, hvor man kan få dem med mange forskellige typer indhold.

Curry/Kare Raisu: Japansk karry. De mest typiske retter er ris med karry, udonnudler med karry og karrybrød. Karrybrød er brød med fyld indeni. Man kan også få flere andre variationer. Karrysovsen kan laves på forskellige måder, men minder meget om en sammenkogt ret, hvor der både er kød og grøntsager i.

Okonomiyaki: En slags omelet lavet af kål, grøntsager og kød, med forskellige sovse og bonitoflakes/katsuobushi ovenpå. Den siges at stamme fra rester, som man puttede i en pandekagedej og stegte. En slags japansk pizza. På okonomiyaki restauranter laves og steges den på en stegeplade som er bygget ind i bordet. Mange steder skal du selv vende omeletten, når minuturet ringer. De sætter et minutur til når den er lavet og sætter et låg over omeletten og lader den stege og du vender den selv. Til sidst kommer tjeneren/kokken og kommer sovs osv. ovenpå.

Takoyaki: Blækspruttekugler. Blæksprutte puttes i en dej og steges i noget der ligner en æbleskivepande. Spises med forskellige typer sovs og bonitoflager ovenpå.

Donburi: Skål ris med forskellige ingredienser ovenpå. Der findes mange forskellige ingredienser og kan findes med mange af de ingredienser, som findes her på listen.

Tonkatsu: Paneret friturestegt svinekotelet. Der findes restauranter der er specialiseret i kun denne ret, hvor man kan få mange forskellige typer svinekød

Melonpan/meronpan: Sød bolle hvor der er et tyndt lag kagedej ovenpå.

Natto: Fermenterede bønner. Det er en gul klæbende masse, som ofte spises med sushi, men japanerne bruger det også i andre retter eller spises for sig selv. Det er helt sikkert en smag man skal vænne sig til.

Sukiyaki: Gryderet med nudler, oksekød skåret i tynde strimler og grøntsager. Ofte tilsættes også tofu. Normalt sættes gryden på bordet og tilberedes på eller ved bordet. Sammen med retten får man rå æg, som man dypper ingredienserne i, når man tager dem op af gryden.

Korokke: Friturestegte kroketter (som man måske kender fra spansk eller fransk mad). Kroketterne er lavet af hakket kød, fisk eller grøntsager blandet med hvid sovs eller kartofler og derefter paneret og friturestegt.

Yatsuhashi, Senbei og Kaminari-okoshi: Forskellige typer slik som alle er lavet af ris.

Kakigori: Det man fra engelsk kender som Shaved Ice. En slags knust is med sirup og andet sødt hældt over

Taiyaki: En fiskeformet kage med sød rød bønnepasta indeni.

Goyza: På engelsk dumpling. Fyld af enten kød eller grøntsager lægges i en dej, der steges og dampes.

Unagi: Ferskvandsål

Mochi: Riskage der er lavet af rispasta. Laves med forskellige typer fyld indeni og kan også findes med is indeni.

Wasabi: Stærk grøn pasta lavet af wasabirod.

Katsuobushi: Tørret, fermenteret og røget fisk, der er skrællet i tynde skiver. Traditionelt lavet af bugstribet bonnit, men laves også af bonito.

Tamogoyaki: Æggekage som ofte er lidt sød, da der tilsættes lidt sukker. Spises som tilbehør til mange retter, men også som en ret for sig selv.

Misosuppe: Typisk suppe som serves sammen med mange retter. Suppen er lavet på sardiner, tang og bonitoflager og der kommer misopasta i. Misopastaer lavet af fermenterede soyabønner. Der er mange variationer af suppen, hvor der også tilsættes forskellige andre ingredienser.

Sushi i Japan:

Da sushi dækker over mange forskellige typer, er der her nogle af de mest typiske og hvilken type fisk og andre ingredienser der bruges. Se også vores guide til hvordan man spiser sushi.

Typer

Gukan: Gukan er lavet af tang med en bund af ris og forskellige typer fyld indeni.

Nigiri: En klump ris med rå fisk ovenpå. Der findes forskellige typer nigiri som fx Maguro eller Sake

Maki: Risrulle med fyld indeni og tank viklet udenom

Uramaki: Omvendt makirulle. Fyld indeni og ris udenpå tangen.

Temaki: Kræmmerhus formet tang med fyld indeni

Sashimi: Rå skiveskåret fisk uden ris

Chirashizushi: En skål ris med forskellige typer rå fisk og tilbehør ovenpå

Tekka maki: Tynd maki med tun

Temarizushi: Riskugler fisk og andet ovenpå eller udenom

Ingredienser til sushi

Toro: Meget fedtholding bluefin tun

Maguro: Tun med meget lidt fedt

Hamachi: Ung yellowtail tun

Buri: Voksen yellowtail tun

Tamagoyaki: Stegt æg

California roll: Rulle af tang med surimi, agurk og avocado med ris udenpå. En opskrift der ikke kommer fra Japan, men som de har taget til sig.

Unagi: Ferskvandsål

Iseebi: Japansk hummer

Shirasu: babyfisk (sardin eller ansjoser)

Natto: Fermenterede bønner. Dette bruges til forskellige retter og har en meget speciel smag, som man skal vænne sig til.

Kamaboko: Surimi

Aji: Japansk hestemakrel

Saba: Makrel

Shime saba: Marinered makrel

Sawara: Japansk kongemakrel

Iwashi: Sardin

Masu: Ørred

Ikura: Lakseæg

Sake: Laks

Uni: Søpindsvin

Ebi: Kogt reje

Amaebi: Rå reje

Ika: Tiarmet blæksprutte

Tako: Ottearmet blæksprutte

Anago: Saltvandsål

Hotate: Kammusling

Kani: Krabbeben

Ankimo: Havtaskelever

Engawa: flynderfinne

Drikkevarer i Japan:

Matcha: Macha-te er en grøn. Denne te kan man drikke til de fleste måltider i Japan.

Sake: Risvin med alkoholprocent på 15%-20%

Biiru: Øl

Nama biiru: Fadøl